Groen is meetbaar: schelpen en planten voor circulair kantoorgebouw ‘t Centrum
In Westerlo staat sinds mei 2022 een volledig circulair kantoorgebouw, het eerste in Vlaanderen. Muurtuin was één van de bouwpartners van het zogenoemde ‘t Centrum en gebruikte twee natuurproducten: schelpen en planten.
“Met de schelpen isoleerde we de vloer. De planten vormen een groenwand die het afvalwater zuivert zodat we het kunnen hergebruiken”, vertelt Teun Depreeuw, zaakvoerder van Muurtuin.
Wat is ‘t Centrum en door wie werd het gebouwd?
“‘t Centrum is een initiatief van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw. Het gebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2.400 m².”
“Het unieke aan het gebouw is dat het volledig circulair is en verplaatst kan worden. We kunnen het demonteren en ergens anders terug in elkaar zetten.”
“De bouwwerken zijn gestart in mei 2021, samen met zes andere partners. Een jaar later was het klaar.”
Jullie gebruiken schelpen als vloerisolatie. Waarom?
“Schelpen worden van oudsher gebruikt als isolatielaag. Bovendien absorberen ze vocht en zijn ze drukvast.”
“Vaak worden ze gebruikt voor de isolatie van kruipkelders, maar er zijn nog heel wat andere toepassingen. Je kan ze bij een houtskeletbouw bijvoorbeeld gebruiken voor de opbouw van je vloer in plaats van beton en plastic. In ‘t Centrum bestaat de vloer uit een schelpenisolatie van 60 centimeter. De vloer is niet alleen circulair, maar ook volledig biologisch.”
“Schelpen zijn een betaalbare en milieuvriendelijke oplossing voor isolatie. Het werkt en dat kunnen we ook aantonen, dus waarom zou je ze niet gebruiken?”
(zie Ecoschelp voor meer info)
Er zijn ook muurtuinen. Wat zijn de voordelen?
“In het gebouw is er een grote muurtuin. De planten krijgen via een ingenieus systeem voldoende water. Hemelwater wel te verstaan. Het besturingssysteem is trouwens heel eenvoudig want het moet zo gebruiksvriendelijk mogelijk blijven.”
“Buiten is er een muurtuin van 59 m² die bevloeid wordt het afvalwater van het gebouw. Dit grijswater wordt door de muurtuin gezuiverd en hergebruiken we voor de toiletten. Er gaat geen druppel water verloren. We noemen het een Total Value Wall. Het is een volwaardige bouwschil.”
(zie Total Value Wall voor meer info)
Waarom stapte Muurtuin mee in dit project?
"Dat we moeten nadenken over de planeet en hoe we ermee omgaan, staat buiten kijf. Toekomstbestendig bouwen is hier een belangrijk onderdeel van, dus was het niet meer dan logisch dat we interesse hadden voor dit project. Met het verticaal groen leveren we niet alleen ecologische oplossingen, maar we willen ook cijfermatig in kaart brengen wat de voordelen zijn.”
“Kijk, als je een muurtuin ziet, dan geeft dat een goed gevoel. Groen heeft een positieve invloed op mensen. Maar we moeten het ook in cijfers kunnen vatten en aantonen dat je als architect, aannemer of particulier kiest voor een onderbouwd en duurzaam alternatief. We zijn de eerste in Europa die zoiets op een reële schaal realiseerden en hieruit kunnen we enorm veel leren.”
“Samen met partners zoals Universiteit Gent, het Vlaamse Kenniscentrum Water en het Proefcentrum Sierteelt verzamelen we data over de impact van verticaal groen op de CO2-concentratie, het fijnstofgehalte, temperatuurschommelingen en waterzuivering. Op vier plaatsen in Vlaanderen, waaronder ‘t Centrum, meten we hoeveel een muurtuin isoleert.”
“Groen is meetbaar.”
Meer info
Meer info en foto's van dit nieuwbouw-project kan je vinden op de projectpagina.
Lees ook het artikel "Meest circulaire kantoorgebouw opent deuren" (PDF) uit het magazine Bouwkroniek van 27 mei 2022.
Meest recent nieuws
Muurtuin is
fabrikant, bouwer en inspirator van verticaal groen.