Skip to main content

WATERZUIVERING EN -HERGEBRUIK VIA GROENE MUUR

19 oktober 2023 door Teun Depreeuw

TWEE WERELDPRIMEURS VOOR HET NIEUWE, CIRCULAIRE KAMP C-GEBOUW

Teun Depreeuw, de Antwerpse duurzame bouwondernemer, bezorgt Vlaanderen en Kamp C - centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw te Westerlo - twee wereldprimeurs. Voor het eerst is een vloer van een kantoorgebouw volledig op een fundering van schelpen gebouwd. Bovendien verduurzaamt een TotalValueWall© (groene muur) voor de eerste keer de waterhuishouding van een kantoorgebouw.

Teun Depreeuw is een van de zeven door Kamp C geselecteerde ondernemers die het innovatieve en volledig circulaire kantoorgebouw gezamenlijk ontwierpen en bouwden. Want voor bouwheren is niet meer enkel de winstgevendheid van projecten belangrijk. Ze moeten ook toekomstbestendig - duurzaam en milieuvriendelijk - zijn. Integratie van groen plus waterzuivering en hergebruik is daarbij essentieel.

Afbeelding1VOLWAARDIGE BOUWSCHIL

Teun Depreeuw, zaakvoerder Ecoschelp en Muurtuin: “Binnenin het gebouw is er een grote muurtuin die zorgt voor luchtzuivering en een gezonder en aangenaam klimaat. De planten krijgen via een ingenieus systeem voldoende (hemel)water. Het besturingssysteem is heel eenvoudig en gebruiksvriendelijk én is aangesloten op het gebouwbeheersysteem.”
“Buiten is er een muurtuin van 59 m² die bevloeid wordt met het afvalwater van het gebouw. Dit grijswater wordt door de muurtuin gezuiverd en hergebruiken we daarna weer voor de toiletten. Er gaat geen druppel water verloren. We noemen het een Total Value Wall en het is een volwaardige bouwschil, wat betekent dat er geen buitenmuur achter de TotalValueWall© zit.”

ISOLERENDE MUURTUIN

“Samen met partners zoals Universiteit Gent, het Vlaamse Kenniscentrum Water en het Proefcentrum Sierteelt verzamelen we data over de impact van verticaal groen op de CO2-concentratie, het fijnstofgehalte, temperatuurschommelingen en waterzuivering. Op vier plaatsen in Vlaanderen, waaronder ‘t Centrum, meten we hoeveel een muurtuin isoleert.”
Een veelgehoorde vraag is of zeep- en andere resten in het water wel goed zijn voor de planten. “We krijgen altijd dezelfde vraag”, antwoordt Teun
Depreeuw. “Er zijn inderdaad planten die daar niet tegen kunnen en meteen afsterven. We hebben daarom jarenlang gestudeerd, geprobeerd en geëxperimenteerd. Het resultaat is een samenstelling van planten die perfect kunnen gedijen wanneer ze met grijs water worden bevloeid.”

Afbeelding2 1GROEN IS MEETBAAR

“Als je een muurtuin ziet, geeft dat een goed gevoel. Groen heeft een positieve invloed op mensen. Maar we moeten het ook in cijfers kunnen vatten en aantonen dat je als architect, aannemer of particulier kiest voor een onderbouwd en duurzaam alternatief. We zijn wereldwijd de eerste die zoiets op deze schaal realiseerden en hieruit kunnen we enorm veel leren. De effectiviteit van de TotalValueWall© hebben we, samen met partners als TU Delft en UGent, ondertussen al voldoende aangetoond. Want groen is wel degelijk meetbaar”

"Dankzij samenwerking met partners zoals TU Delft en UGent, hebben we de effectiviteit van de TotalValueWall© voldoende aangetoond"

Meer info op https://www.totalvaluewall.com/nl/

 

ALS JE EEN MUURTUIN ZIET, GEEFT DAT EEN GOED GEVOEL. GROEN HEEFT EEN POSITIEVE INVLOED OP MENSEN

 

Meest recent nieuws