Skip to main content

Groengevels voor BEN-appartementen in Turnhout

19 december 2022 door Teun Depreeuw
BEN appartement Turnhout

Ter Dijke is een cluster met 35 eigentijdse appartementen in het centrum van de Kempische gemeente Oud-Turnhout. Het geheel is opgetrokken langs de Steenweg op Turnhout. Die ligging langs een uitvalsweg is verkeerstechnisch gunstig, maar toch ook landelijk. De focus op duurzaamheid maakt dit project eens zo bijzonder.

appartement turnhout001De gevels van Ter Dijke zijn op drie plaatsen uitgerust met verticaal levend groen. Enkele jaren geleden was zoiets nog behoorlijk zeldzaam, maar alsmaar meer architecten nemen het in hun ontwerpen op. "Het leuke aan deze opdracht was dat we vanaf het begin mee konden nadenken over het concept", zegt zaakvoerder Teun Depreeuw van Muurtuin (Borgerhout), dat de geveltuinen aanlegde en – via het internet – hun conditie kan controleren.

Eerder legde hij ook de geveltuin van Kamp C (Westerlo) aan. Zijn bedrijf behaalde in 2021 als eerste in België een brandattest voor 'living wall systems’. Een groengevel heeft tal van voordelen. Allereerst is er het esthetische aspect. "Heel het jaar door staat hij mee in voor geluidsisolatie en in de zomer zorgt hij voor verkoeling. In een stedelijke omgeving kan een stenen gevel 's nachts niet al zijn overtollige warmte afgeven. De planten koelen de omgevingslucht af en beschermen de stenen muur door water te verdampen.

"Toen ik ermee begon, waren er amper planten op de markt die geschikt waren voor de aanleg van muurtuinen. Intussen is de keuze al veel groter dankzij onze samenwerking met het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS). Door de klimaatverandering komen ook meer en meer zuiderse planten, die goed gedijen in en warme omgeving, in aanmerking." De bewatering van de gevelruinen van Ter Dijke verloopt automatisch, met behulp van regenwater. "We streven ernaar om de geveltuinen in de toekomst ook te kunnen inzetten voor de zuivering van grijswater, op het toiletwater na. Grijswater bevat fosfaten en andere stoffen die als voeding voor bepaalde planten kunnen dienen. Het komt er wel op aan om de planten te selecteren die hiervoor het meest geschikt zijn."

Meer info

Lees ook het artikel "Ecologische aanpak kenmerkt BEN-appartementen" (PDF) uit het magazine Bouwenaanvlaanderen.be van nr 5, 2022.

Tekst Koen Mortelmans | Beeld Bob Reijnders

Meest recent nieuws